KEUKEN Rijsttaart

Soms is het leven simpel. Soms moet een titel gewoon zeggen waar de inhoud op slaat en soms, soms bak ik rijsttaarten en is het resultaat eenvoudigweg geslaagd. En zelfs een klein beetje om duimen, vingers, pollepels en eender wat rijstpap kan vasthouden, van af te likken. Zelfs dat. Want, oh do rejoice, my dear friends - een tweede bakmirakel is geschied. Ik presenteer u vol trots en slaaptekort: eenvoudige en glutenvrije rijsttaart op basis van rijstpap, en rijstpap alleen. En vier eieren. En een klontje boter. En een oven. Bon. Without any further ado:I N G R E D I Ë N T E N
312 gram dessertrijst
1,8 liter melk
3 zakjes vanillesuiker
100 gram kristalsuiker
saffraan naar smaak, voorkeur en keuze
75 gram boter
4 eieren

R E C E P T
Breng de melk met de vanille- en kristalsuiker (en de eventuele saffraan) aan de kook. Zodra de melk kookt zet u het vuur lager en voegt u de rijst toe. Laat het geheel verder inkoken op een laag vuur (tot 40 minuten lang) en roer geregeld om. Wanneer de rijstpap klaar is, haalt u hem van het vuur en verwarmt u de oven voor op 180 graden. Voeg vervolgens het klontje boter toe aan de rijstpap. Scheid daarna de vier eieren en hou het eigeel apart. Klop het eiwit op tot een luchtige massa. Voeg daarna het eigeel toe aan de rijstpap. Als laatste schept u het opgeklopte eiwit onder het geheel, probeer daarbij de luchtigheid te bewaren. Schenk ten slotte het mengsel in een licht ingevette bakvorm en bak de aangedikte rijstpap gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven op 180 graden.


Ik heb mijn taart een kleine 24 uur laten afkoelen, maar u en ik weten goed genoeg dat we niet allemaal zo'n bewonderenswaardige zelfbeheersing aan de man kunnen brengen. Dus hop, naar die keuken! En laat het smaken.

Reacties