INFO Confessions


Ik heb zonet mijn cursus opzij gelegd omdat het bijna blok is en dat nu eenmaal mijn gezonde, hoogst intelligente, bijzonder voorzienende en totally not screwing over future me reactie daarop is, maar ook omdat ik jullie berichten, commentaren, e-mails en honderdmiljoen (200, but who's really counting) extra facebooklikes na de uitzending van Koppen echt zodanig weet te appreciĆ«ren dat ik het niet kan maken (noch volhouden) om nu al radiostilte in te leggen tot na mijn examenperiode. Dat heet dan een ruggengraat hebben. Denkt u nu ook aan die chanson van dat heeeeeejt dan gelukkig zijn? LATEN WE ZINGEN. Of niet, kijkt, dan bederft u maar even de sfeer. Dat is jammer, maar ik begrijp het. Neen, ik tolereer het. Omdat het dinsdag is. Morgen moet u dat niet meer proberen, hoor.


Graag wil ik na donderdag zo nog een en ander extra duiden, dingen waar misschien sommige mensen aanstoot aan hebben kunnen nemen. De uitzending ging over wat de glutenhype doet voor mensen die gluten dienen te laten, en vanuit mijn persoonlijk standpunt heb ik dan mijn ervaringen als glutard toegelicht. Dat neemt uiteraard niet weg dat er ook mensen zijn die zonder een glutenintolerantie te hebben (dan denk ik aan mensen met PDS, een tarweintolerantie of wiens buik gewoon niet aangenaam reageert op gluten) de gluutjes laten en zich daar veel beter bij voelen. Het was zeker niet mijn bedoeling om mijn aandoening op ne piedestal te plaatsen en alle andere buiklijders daarbij te doen verbleken - ik denk ook niet dat dat zo overkwam, maar ik wou het nog maar even gezegd hebben. Us bellyachers, we stick together. We cool? Ik krijg daarnaast vaak de vraag hoe mijn glutenintolerantie juist is vastgesteld, en dat heb ik misschien niet heel duidelijk kunnen overbrengen sur scene. Korte versie: in mijn jaartje van klachten die een glutard karakteriseren, ben ik meerdere malen bij de dokter geweest. Uiteindelijk heeft die bloed getrokken en heeft men daarin kunnen zien dat ik een stevige portie antilichamen aanmaakte, hetgeen kon wijzen op coeliakie. Omdat de bloedtest geen volledig uitsluitsel daarover kon geven werd ik doorverwezen naar een maag-darmspecialist. Deze laatste heeft dan in mijn maag en dunne darm gekeken (supahtoll) en de diagnose bevestigd. A glutard was born, zegt. Straf verhaal. Het restaurant dat in de uitzending heeft geschitterd, tot slot, was De Wingerd in Vorselaar. Ik schreef daar in september al een recensie over, maar gaat u het vooral zelf eens uitproberen.

Helaas zal u de komende maand niet zo uitvoerig van mijn schrijfsels en spinsels kunnen genieten, omdat ik vanaf vrijdag vollenbak humperdink achter de boeken kruip (DOEN HE JULIE) en daar mijn tijd naar alle waarschijnlijkheid zacht huilend zal doorbrengen tot en met 27 juni. Komt goed hoor.

afbeelding via Google
Ik laat u in vrede, we horen elkaar snel en - in de woorden van @detomhelsen - de gluten!

Reacties