OVERZICHT Zo herkent u de glutenintolerante toerist

Geen, of toch niet noodzakelijk, rondhangende kodak, commercieel petje, hawaïaans hemd, verbleekte short en witte sokken in degelijke sandalen voor ons - de glutard op vakantie herkent u op andere manieren.


1. THE HUNGRY ONE
Die morrende persoon die u in het straatbeeld passeert, op de voet gevolgd of omringd door een troepje de wanhoop nabij zijnde familieleden of vrienden. Het is mogelijk dat dit peloton deze glutard in een poging tot opbeuren bezwaait met fruit en andere healthy tussendoortjes, maar there's only so much bananas you can eat - en nu wil de hongerige glutard gewoon lekkers of niks meer doen.

parks and recreation animated GIF
afbeelding via Giphy

TIP: Neem wat voorverpakte eetbaarheden mee, zoals u dat thuis misschien ook al doet (ik vergeet dat nog steevast) - de meeste glutenvrije merken bieden hun producten in een handig on-the-go formaat aan, ideaal voor een hongeraanval op een plaats waar het aanbod aan tussendoortjes op zijn zachtst gezegd beperkt is. Off you go!

image
afbeelding via Tumblr2. THE EXPLAINING ONE
Die persoon voor u in de rij of aan de tafel naast u, die nu al een half uur lang iets op onverstaanbare wijze aan het uitleggen is aan de ijsverkoper of ober die er op zijn beurt duidelijk ook kop noch staart aan kan knopen.

image
afbeelding via Giphy

TIP: Meerdere glutenvrije fora hebben restaurantkaartjes aangemaakt met de uitleg van de glutenproblematiek in verscheidene talen. Deze zullen het debat van al dan niet een ijsje te kunnen bestellen bij die gelateria danig vergemakkelijken. Naast Schär, bieden ook enkele andere particulieren gelijkaardige zaken aan. You may eat now.


afbeelding via Tumblr

3. THE BENDING OR RUNNING ONE
Als de glutard na de hierboven aangekaarte problematieken een je m'en fous-sensatie had en even heeft durven freewheelen, is het mogelijk dat u hem of haar in gehurkte positie au milieu de la rue, jankend met de handen in de buik gedrukt, aantreft of, ik zeg zo maar iets volledig niet op persoonlijke ervaring gebaseerd, in gezelschap van een zuslief het dichtstbijzijnde etablissement ziet binnenrennen alwaar er met hevige gebaren en geagiteerdheid wordt geïnformeerd naar de locatie van het sanitair.

running animated GIF
afbeelding via Giphy


TIP: No freewheeling.


Sinner
afbeelding via Tumblr

4. THE OVERSHARING SUPER-PREPARED ONE
Die persoon die de spontaneïteit danig drukt in gezelschappen. Degene die met opgestoken vinger een troep restaurant zoekende mensen volgt, naarstig door een stapel print-outs bladerend op zoek naar de naam van het restaurant dat in die specifieke stad of regio volgens Google glutenvrij was. Of nog degene die het enthousiaste gekir à la 'oooooh ik wil zo graag monument X zien', 'ik heb altijd al in de straten van Y willen wandelen en 'hebt ge gezien wat we daar allemaal kunnen doen, jong?' onderbreekt met een opsomming van alle typische voedingswaren op de vakantiebestemming waar hij of zij niet de schijterij van zal krijgen.

parks and recreation animated GIF
afbeelding via Giphy

TIP: Het is ongelooflijk spontaan en spannend om op voorhand uw vakantiebestemming foodwise te researchen, maar het kan ter plaatse echt wel zijn vruchten afwerpen. Vooral als u meer exotische bestemmingen probeert, is het interessant op voorhand na te kijken wat nasi lemak en consoorten feitelijk inhouden. U informeren naar tips en bezochte adresjes van medeglutards (geupdate versie!) op voorhand kan ook altijd handig zijn. Gelukkig bestaan er tegenwoordig ook allerhande elektronische hulpmiddelen, naast Google kan u op uw smartphone ook Glutenfree Roads anoniem raadplegen (hier zijn we weeeeer), registreer u enkel als u commentaren, keuringen, aanbevelingen, foto's en een subscription op de nieuwsbrief wilt kunnen verzorgen. Bref, uitgaan in groep hoeft ook op vakantie geen probleem te zijn.


tourists animated GIF
afbeelding via Giphy

5. THE SOCIALLY AWKWARD ONE
Een glutard is tot slot die reiziger die extra veel bagage (FOOOOD) meesleurt en met minder terugkomt (tenzij de locatie zeer shopvriendelijk is, moeeehaha), zeer argwanend en picky het voedsel op een vlucht of ander openbaar vervoer bestudeert of  triestig crackers zit te verorberen terwijl de rest wel fatsoenlijk voedsel nuttigt en die toerist die in supermarkten extra enthousiast en ostentatief naar nieuwe voedselwaren zoekt.


afbeelding via Tumblr

TIP: Check, near, far, whereeeeeeeeeeeeeever you are, die lokale supermarkten: het walhalla wacht op u. U zal mogelijkerwijs ontroerd worden wanneer u de glutenvrije sectie eindelijk aantreft, aangezien die bijna overal uitgebreider is dan in BelgiëCoop, met uw zalige ravioli's en heerlijke sjippetjes, I am so coming for you.


afbeelding via Tumblr

Reacties