OVERZICHT Zo herkent u de glutard

Meer en meer mensen krijgen de raad om glutenvrij te eten vanwege een intolerantie of een allergie. Sommige van deze mensen stappen met concrete klachten naar de dokter, andere mensen vertonen atypischere symptomen en nog anderen geven zelfs (nog) helemaal geen blijk van de aandoening. Coeliakie wordt soms omschreven als een kameleonziekte en de glutard heeft het dus moeilijk om herkend en begrepen te worden, maar hier zijn enkele belangrijke, op mijn persoonlijke ervaring geïnspireerde, kenmerken op een rijtje.


afbeelding via giphy.comVOOR DE DIAGNOSE
1. De glutard is niet dik, zwanger of heeft geen bierbuik
... maar het lijkt zo wel. Bij ongediagnosticeerde coeliakie zijn opgeblazen buiken een feit. De darmproblemen geven een heel opgeblazen gevoel, lokaal of over de ganse maag- en darmregio, en winderigheid.

afbeelding via google.com

2. De glutard is moe
Glutenintolerantie leidt tot malabsorptie, wat wilt zeggen dat u uw voeding niet meer voldoende verteert en opneemt. In sommige gevallen vermageren patiënten enorm omdat ze haast geen voeding meer opnemen en bij weer anderen is het voornamelijk de opname van essentiële elementen zoals ijzer die slecht gebeurt. Sommige mensen vertonen ook neurologische klachten zoals epilepsie en spierzwakte. De combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat de glutard slecht slaapt en overdag zeer weinig energie kan opbrengen.

adventure time animated GIF
afbeelding via giphy.com

3A. De glutard voelt zich onbegrepen
Omdat coeliakie nog maar de laatste jaren aan bekendheid wint, wordt de diagnose vaak niet snel genoeg gesteld. Verschillende bronnen geven zelfs aan dat de gemiddelde tijd van diagnosestelling rond de twee jaar is. Voor de omgeving kan dit heel frustrerend zijn en na verloop van tijd begint de glutard aan zichzelf te twijfelen. Psychosomatisch?

movie animated GIF
afbeelding via giphy.com

3B. De dokter vindt het niet
U vertoont meerdere symptomen en heeft het gevoel dat er iets fout is, maar volgens uw dokter heeft u (misschien net als ik, keer op keer) gewoon stress, spastische darm-syndroom of bent u oververmoeid. U neemt dan maar, misschien tegen beter weten in, de supplementen die worden voorgeschreven in een poging om de symptomen te verbeteren.

paul rudd animated GIF
afbeelding via giphy.com

4. De glutard heeft veel emoties
Fabel of feit, ik heb het alvast aan de lijve ondervonden: wanneer de darmen lastig zijn, bent u dat ook. Boos, chagrijnig, triestig, lastig, what have you - de glutard heeft het allemaal. En neen, het is geen PMS.

afbeelding via pinterest.com

5. De glutard zit met existentiële vragen
De glutard voelt zich dus zwak en slecht, besluit vervolgens een beetje te eten en ziet daarop alles nog verslechteren, een mens gaat voor minder swingen. De dokter adviseerde me een eetdagboek bij te houden waarin ik moest noteren hoe ik op verschillende voedingssoorten reageerde om zo mijn eigen dieet samen te stellen. Ik weet dat ik na verloop van tijd moeite had om te eten uit angst voor meer buikpijn, en onmiddellijk na het eten van iets besloot dat ik dat echt nooit meer wou doen.

hungry animated GIF
afbeelding via giphy.com

6. De glutard is foggy
Alle opgebouwde symptomen zorgen ervoor dat uw lichaam minder goed functioneert, en logischerwijs werkt het brein dan ook minder vlot. Brain fogs zijn een veel voorkomend symptoom: u kan niet meer helder denken, heeft concentratieproblemen en de hoofdpijn kan soms overwhelming zijn.

funny animated GIF
afbeelding via giphy.com

NA DE DIAGNOSE
7. De glutard is extatisch
Een duidelijk overzicht van wat u moet doen en laten, niet meer zelf moeten zoeken en de angst voor aanvallen van buikpijn, hoofdpijn en andere ongemakken kunnen beperken. Een hoogdag.

afbeelding via pinterest.com

8. De glutard is lichtjes teleurgesteld
Na de initiële extase volgt de ontnuchterende realisering dat er wel heel veel in het dagelijks leven wegvalt. Bepaalde studentikoze vanzelfsprekendheden zoals een bicky burger en een pintje, familiale zondagochtendrituelen met pistoleekes en koffiekoeken vallen weg en uit eten gaan is heel wat minder vanzelfsprekend. Op slechte dagen verteert (vergeeft u mij de pun) dat niet zo goed.

image
afbeelding via wheniwentglutenfree.tumblr.com

9. De darmen blijven een duidelijke zwakke plek
... en daar wordt de glutard nog wel geregeld aan herinnerd.

afbeelding via buzzfeed.com

10. De glutard rekruteert
De coeliakie-ijsberg (Catasi, 1994) visualiseert het feit dat het aantal coeliakiepatiënten met een diagnose 1 op 2000 is, maar indien men actief zou zoeken, deze incidentie zou oplopen tot 1 op 200.

afbeelding via wheniwentglutenfree.tumblr.com


Reacties

  1. Leuk, Julie! :) Je houdt het plezant en grappig en licht terwijl ik vermoed dat het niet altijd zo'n feestje is ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hihi, love de Donna-gif! En de pun, haha. Is dat trouwens een Dan Humphrey die drrrringend naar de kapper moet daar boven? Give that man some scissors, puh-lease.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten